România se confruntă cu tuberculoza. Rata acoperirii vaccinale, o problemă majoră. Avertismentul președintelui Iohannis

România se confruntă cu tuberculoza. Rata acoperirii vaccinale, o problemă majoră. Avertismentul președintelui Iohannis
Publicat: 31/05/2018, 12:52
Actualizat: 25/03/2019, 20:10

„Țara noastră se confruntă în continuare cu provocări precum tuberculoza, hepatitele, rata de acoperire vaccinală, accesul inegal la serviciile de sănătate, domenii în care trebuie să avem politici clare, implementare și monitorizare. Să nu uităm că amenințările la adresa sănătății publice sunt tot mai multe și, dincolo de a rezolva problemele cu care ne confruntăm deja, trebuie să avem capacitatea de a anticipa și de a fi pregătiți pentru a face față noilor provocări, în vederea asigurării unei vieți sănătoase și, implicit, a bunăstării pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă. Tocmai de aceea, este atât de important ca sănătatea să fie o PRIORITATE pentru orice guvernare”, a afirmat președintele Klaus Iohannis în cadrul seminarului „Abordarea celui de-al treilea obiectiv de dezvoltare durabilă: asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele – dialog asupra politicilor”, desfășurat la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a mai precizat că este necesară o abordare multidisciplinară și integrată în domeniul politicilor de sănătate și mediu în România, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii din cauza poluării aerului sau a serviciile necorespunzătoare de apă și canalizare.

„În septembrie 2015, la Summitul Națiunilor Unite, mi-am luat angajamentul de a contribui la implementarea Agendei 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă. Aceasta trebuie să pună accentul pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor în politicile de dezvoltare, prin cooperare intersectorială la nivel național și prin cooperare cu statele membre în vederea schimbului de bune practici. În iulie 2016 am creat la Palatul Cotroceni cadrul de dialog și dezbatere asupra politicilor de sănătate și mediu din România, pornind de la premisa că sănătatea individului și cea a ecosistemului nu trebuie separate. Poluarea aerului, serviciile necorespunzătoare de apă și canalizare, schimbările climatice sunt exemple de factori de mediu care pot provoca îmbolnăvire. Este, așadar, nevoie de o abordare integrată și multidisciplinară, de armonizare a eforturilor, de angajamentul comun al regiunilor, al tinerilor și al publicului larg, în vederea prevenirii și reducerii bolilor sau a deceselor cauzate de factori de mediu. Cred cu tărie în continuitate și perseverență, ca atribute ale succesului unui demers de o asemenea anvergură” a completat președintele României.

La rândul ei, Jakab Zsuzsanna, director regional pentru Europa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prezentă la eveniment, a salutat faptul că România transpus directiva europeană cu privire la FUMAT.

„Speranța de viață a crescut, dar în România această este în urmă, așa că există o scădere a mortalității premature din cauza bolilor netransmisibile. Am putea să reducem cu o treime până în 2030 a bolilor transmisibile, bolile de inimă, cardiopatie. Toată lumea trebuie să își unească forțele pentru a reduce decesele din cauza bolilor netransmibile. Bolile cardiovasculare ucid 17 milioane de oameni în fiecare an. Mă bucur să văd că vă aflați printre țările care au politici privind fumatul și ați transpus directiva UE. Există și presiune din partea industriei de tutun, însă parteneriatul Organizația Mondială a Sănătății împotriva fumatului. Vă încurajez să consolidați politicele pe care le aveți împotriva fumatului”, a afirmat joi Jakab Zsuzsanna, director regional pentru Europa, Organizația Mondială a Sănătății.

Ea a vorbit și despre problema poluării aerului, dar și despre nevoie creării unui cadrul legislativ în România și implementarea unor politici de combatere a epidemiei de rujeolă din țara noastră.

„În 2016, OMS a arătat că 23.000 de decese pot fi atribuite poluării aerului. Promovarea strategiilor și soluțiilor îna cest domeniu e un lucru esențial, de exemplu, ciclismul, mersul pe jos, dezvoltarea politicilor ecologice. Un alt domeniu este reprezentat de creșterea efortului pentru imunizare. Am lucrat cu partenri importanți din România pentru a avea un proiect de lege care să se concentreze pe aspectele importante. Sper ca această lege să fie adoptată. În 2017 România a avut epidemie de rujeolă, 30% din decese s-au înregistrat în România, așa că trebuie să ne asigurăm că România nu mai trebuie să aibă astfel de epidemii. Vreau să evidențiez importanța unui cadru legislativ. Vrea să o felicit pe ministrul Sănătății pentru schimbarea legislației pentru a permite licitațiile care să aducă ăn România care să poată contribui la reducerea tuberculozei multidrog rezistență”, a completat oficialul european.

Pe 18 mai, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că încă două persoane au decedat din cauza rujeolei, fiind vorba despre un copil de 3 luni și un adult de 29 de ani. Numărul total de decese, de la debutul epidemiei, a ajuns la 54. În acea săptămână fuseseră raportate alte 335 de cazuri noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cum a afectat seceta culturile din România?